“ULUSAL KIRSAL AĞ TANITIM TOPLANTISI” MEZOPOTAMYA’NIN KALBİ MARDİN’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Admin
Bu alanı Yazıya gönder.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yapısal Uyum ve Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı tarafından, IPARD Programı kapsamında, Kırsal Kalkınma Programlarında belirlenen hedefleri desteklemek, uygulamalarda yer alan tüm paydaşlar arasında bilgi ve tercübe paylaşımı sağlamak amacıyla kurulan " Ulusal Kırsal Ağ'ın" tanıtımına yönelik tanıtım toplantısı 06 Nisan 2018 tarihinde Mardin ilinde gerçekleştirildi.

Tarihi Mardin Müzesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, TBMM İdare Amiri Ak Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti Mardin Milletvekilli Orhan Miroğlu, Mardin Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Yönetim Otoritesi Başkanı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender, AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Özkan Önen, TKDK Mardin İl Koordinatörü Erdal Çelik, konu uzmanı teknik personeller, girişimciler, ilgili kamu kurumları, üniversiteler, belediyeler, odalar, kurum - kuruluş amirleri ve STK temsilcileri katıldı.

“Ulusal kırsal ağ kırsal kalkınmanın önemli bir ayağıdır”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Muhammed ADAK, “Kırsal kalkınma dediğimiz zaman gerçek anlamda samimiyetle yapılan bir kırsal kalkınma kırsalda yaşayan ve kırsal kalkınma sayesinde karnını doyuran insanlara bir umut olacak. Bu kutsal bir görev. TKDK Ajansı, Belediye, Valilikler, İl Müdürlüklerimiz, değerli bürokrat arkadaşlarımızın ve ilgili tüm sektörlerin desteğiyle hepimiz beraber bunu gerçekleştireceğiz.” sözlerini kullandı.

Mardin TKDK desteği en fazla alan illerimizdendir” “Kırsalda yaşanabilir hayatı destekleyen projeleri her zaman destekliyoruz”Yapılan ihracatın konuşulmadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Hasan ÖZLÜ, “Tarım Bakanlığı olarak tarım sektörünün gelişmesi bağlamında sadece Tarım Bakanlığı değil bilindiği gibi bakanlığımız üç kelimeden oluşuyor. Gıda, tarım ve hayvancılık. Tarım bakanlığı olarak söyleyecek çok söz var. Sebze ve meyvede biz ülke olarak avantajlı bir ülkeyiz. Bazı ürünlerde yetersizlik ithal ediyoruz. Pamuk ve yağlı tohumlar gibi. Ama bizim ihracat ettiğimiz ürünler konuşulmuyor. Neden et ithal ediyoruz? Neden yem ithal ediyoruz? Onlar konuşuluyor. Biraz daha geniş açıdan baktığımız zaman her ülkenin avantajlı olduğu alanlar var. Bu bir ticarettir. Biz ticaret olarak baktığımız zaman 17 milyar dolar ticaretimiz, ihracatımız var. 12 Milyar dolar da ithalatımız var. Bu ithalatımızda da sözgelimi buğday ithal ediyoruz ama geçen yıl 4 milyon ton un ihraç etmişiz. Ukrayna’dan buğday almışız, işlemişiz. Bunu Hollanda yaparken alkışlanıyor. Türkiye yaptığı zaman eleştiriliyor. Hollanda’nın 90 Milyar dolar ihracatı var deniyor güzel ama 65 milyar dolarda ithalatı var. Kırsalda yaşanabilir hayatı destekleyen projeleri her zaman destekliyoruz. IPARD programının ilk döneminde öğrenme sürecindeydik. Şimdi vatandaşlarımız AB projeleri nasıl yapılır, nasıl destek alınır daha iyi biliyorlar. Bakanlık olarak IPARD I programını başarı ile tamamlamış bulunuyoruz. Verilen bütçeleri % 98 oranında kullandık. IPARD II programı da aynı şekilde devam edecektir.” ifadelerini kullandı. “Mardin’de kırsal kalkınma çalışmaları bütünlüğün, birliğin sembolü gül gibi açsın” Toplantıda “Ulusal Kırsal Ağ Tanıtımı” konusunda TRGM’den Mühendis Dr. Şenay SEVENGÖR Ulusal kırsal ağ ile amacımız kırsal kalkınma bağlarını daha güçlü hale getirmektir. Mezopotamya’nın kalbi Mardin’deyiz. İçinde barındırdığı tarih ve masalsı görüntüsü insanın gerçekten kalbine dokunuyor. O yüzden bu şehri gül ile bağdaştırıyorum. Gül, güzelliğin, gerçek saf, koşulsuz sevginin sembolüdür. Başka hiçbir koku kalbimizi onun kadar etkileyemez. İnsanları masal ve efsane alemine taşıyan tek çiçektir. Mardin de ülkemizin masal alemidir. Mardin ilimizde güllerle ilgili çalışmalar başlayacaktır. Mardin deyince aklımıza ilk gelen 5 bin yıllık telkâri sanatıdır” ifadelerini kullanarak dünyaca ünlü eski telkâri ustalarından Suphi usta’yı sahneye davet etmiştir.

“Mardin’de yerel kalkınma dernekleri kurulacak” “Yerel Kırsal Kalkınmaya İlişkin Yaklaşımlar” TRGM’den Mühendis Seher MUĞLA tarafından ele alındı.” Şu an 10 ilde halihazır 25 yerel eylem derneğimizin kurulmuştur. Mardin ilinde de bu günden itibaren 2 yerel eylem derneği kurulacaktır. “Kırsal Kalkınmada Müzelerin İtici Gücü” konusunda Mardin Müze Müdürü Nihat ERDOĞAN yaptığı sunumda müzelerin hafıza merkezi olduğunu, halkın kültürünü işleyebilmesi için, kaybolmaya değerlerin, el sanatlarının yaşatılıp canlandırılması ve halka sunulması gerektiğini belirtmiştir. Bu değerleri yaşatırken değerleri anlayan gözler yaratmamız ve farkındalığı artırmamız lazım” şeklinde konuşmuştur. “İyi uygulama proje örneği olarak “Gül ve Gül Yağı” Isparta TKDK İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman GÜLCÜ ve gül yağı üreticisi Mehmet Ali DOĞAN tarafından sunumlar gerçekleştirilmiştir. Dünya gül yağı ihtiyacının % 61’i ısparta ili tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında lavanta ve yenilikçi zambak üretimi yapılmaktadır. Gül turizmi çok önem kazanmıştır. Mardin ilinde de gül ve lavanta üretimine yönelik projelere adım atılmıştır. Resepsiyonda Mardin’de Üreten Kadın Derneği’nin, İçişleri Bakanlığının desteğiyle hayata geçirdiği “Yeniden Hayat Bulan Kadınlar” projesi çerçevesinde, terör mağduru kadınların yapmış olduğu mardin mutfağından yöresel yemekler ikram edilmiştir. Dinler ve diller kardeşliğinin şehri Mardin ilinde yapılan toplantı farklı kültürlerin buluşarak yapmış olduğu müzik dinletisi gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan Güzel Sanatlar Akademi mezunu Dr. Züleyha ABDULLAYEVA piyano, Mardin Müze Müdürü Nihat ERDOĞAN ney ve yerel kültürün yansıtıldığı dengbejci Abdurrahman OĞUZ, ulusal kırsal ağ toplantısında buluşmuştur.




T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
AB Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başk.
IPARD Yönetim Otoritesi

Eskişehir Yolu 9. Km ANKARA/Türkiye